SUZUKI HAKUTOСъстезанието Google Lunar X Prize има за крайна цел до 31 декември 2017 г. да приземи космически кораб на Луната, който да изпрати снимки и видеоклипове от мястото към Земята. Този международен конкурс вдъхновява хората (инженери и технологични предприемачи) да разработят нискобюджетни роботизирани методи за изследване на Космоса

Мисиите на отборите, участващи в състезанието, са подчинени на определени изисквания, едно от които е корабите им не само да се приземят на Луната, но и да се придвижат минимум 500 метра по повърхността й. Ето защо създаването на лека и проходима конструкция е от особено значение в тази надпревара. 
 
Отборът от Япония HAKUTO е един от общо петте финалисти, които ще се борят за наградата от 20 милиона щатски долара. Първият частно финансиран екип в страната на изгряващото слънце, който се е посветил в изследването на Луната, избира SUZUKI като свой партньор при разработването на този уникален космически кораб.
 
Значителният опит и технологичните познания на SUZUKI допринасят за намаляване на теглото на луноходчето, което е изключително важно както за намаляване на разходите за изстрелването му от Земята, така и за успешното му придвижване по пясъчната повърхност на Луната.

"Развълнувани сме от сътрудничеството със SUZUKI, защото оптимизирането на теглото и задвижването на четирите колела са много важни характеристики за успешното функциониране на изследователския ни автомобил. Доверяваме се на опита, който SUZUKI има в производството на малки и проходими коли, твърди ръководителят на HAKUTO г-н Такеши Хакамада. 
 

 
Много от съвременните технологии, които SUZUKI прилага за производството на своите автомобили - като например методите за намаляване на теглото, системата  за управление на четирите колела и програмата за контрол на сцеплението, са допринесли за успешното завършване на това пионерско усилие от страна на екипа на HAKUTO.

"За нас е голямо удоволствие, че подкрепяхме HAKUTO в тази мисия за изследване на Луната. Ние сме напълно съгласни с факта, че HAKUTO преследва сбъдването на една мечта чрез създаването на това малко лунно превозно средство. Ние с нетърпение очакваме успешното проучване на Луната с автомобил, в който са вградени технологиите на SUZUKI", казва г-н Тошихиро Сузуки – президент на SUZUKI MOTOR CORPORATION.
 
За SUZUKI участието в такъв проект е уникално предизвикателство, което дава правото на японския автомобилен производител да заяви, че сега Космосът е новата граница