петък, 8 декември, 2023 13:20:00

Новият Suzuki Swift

Дългогодишния любимец сред потребителите по целия свят, търсещи стилен и забавен за шофиране хечбек, спечели множество награди от представянето си като глобален модел през 2004 г. Изцяло новият Swift се основава на наследството на своите предшественици, предлагайки изживяване при шофиране, което е не само приятно, но и дава приоритет на комфорта, ефективността и безопасността. Swift присъства в 169 държави и има над 9 милиона продажби до момента.

Изразителен нов дизайн на екстериора и интериора
Докато запазва характерния външен силует, напомнящ на своите предшественици, новият Swift е претърпял драматичен редизайн, ясно отличаващ го от предишните модели.

Външен стил
Новият Swift излъчва повече увереност – с черна пиано лак решетка, L-образни светлини, които се преливат в заоблените странични линии и всичко това се подчертава от разширените калници.
Отстрани, мускулестите контури, очертаващи профила на новия Swift, и плаващият дизайн на покрива добавят усещане за динамика и лекота.
Триизмерните задни комбинирани светлини и широката задна броня му придават стабилен, но игрив вид, който се откроява на пътя.

Цветове 

Новата цветова гама на Swift се състои от девет едноцветни и четири двуцветни опции, включително новите цветове Frontier Blue Pearl Metallic и Cool Yellow Metallic. За отбелязване е, че новият Frontier Blue Pearl Metallic се присъединява към Burning Red Pearl Metallic като дълбок, ярък, подобен на бонбон цветови тон, символизиращ нова ера в качеството на боята на Suzuki. И двата цвята се състоят от трислойно покритие, което води до богата текстура и силно наситени нюанси.

Интериорен стил
Новият Swift предлага просторна и ергономична кабина за максимално удобство. Кокпитът те обгръща при шофиране, а дисплеят и бутоните са на удобно разстояние и леко насочени към водача, за по-лесна употреба. Двуцветния черен и светлосив цвят на арматурното табло прелива в облицовката на предните врати със сатенирано покритие и сребристи акценти и му придава спортен и динамичен вид.

9-инчов сензорен дисплей
9-инчовият сензорен дисплей е с HD резолюция и осигурява бърза и точна реакция. Той включва връзка със смартфон както за Apple CarPlay®, така и за Android Auto™ чрез Wi-Fi и USB, гласово разпознаване, Bluetooth® възпроизвеждане на музика и също така показва информация за състоянието на автомобила.
 

Усъвършенствани функции за безопасност

Dual Sensor Brake Support II (DSBS II)
Радар с милиметрови вълни и монокулярна камера работят в комбинация, за да откриват превозни средства, велосипеди и пешеходци пред автомобила и спомагат за предотвратяване или смекчаване на челни, диагонални и странични сблъсъци. Ако сблъсъкът изглежда възможен, се издават аудио и визуални предупреждения, за да предупредят водача. Ако той реагира, но не натисне спирачката с достатъчна сила, спирачният асистент се включва автоматично, за да я подсили. Ако вероятността от сблъсък въпреки това се увеличи, системата автоматично прилага спирачна сила. 

Асистент за поддържане на лентата (Lane Keep Assist - LKA)
Когато е активиран адаптивен круиз контрол, LKA помага на водача да поддържа позицията на автомобила в центъра на лентата за движение. Освен това, ако усети, че съседно превозно средство или друг обект е твърде близо, се намесва, за да поддържа безопасно разстояние.

Система за наблюдение на водача (Driver Monitoring System - DMS)
Камера, вградена в арматурното табло, следи очите и лицето на водача. Ако системата установи, че той е сънлив, заспива или гледа встрани от пътя, тя издава предупредителен сигнал и показва предупредително съобщение на информационния дисплей.

Други системи за безопасност включват:
- Предотвратяване на напускане на лентата (Lane Departure Prevention - LDP)
- Адаптивен круиз контрол (Adaptive Cruise Control - ACC)
- Разпознаване на пътни знаци (Traffic Sign Recognition - TSR)
- Наблюдение на сляпата зона (Blind Spot Monitor - BSM)
- Предупреждение за напречен трафик отзад (Rear Cross Traffic Alert - RCTA)
- Автоматично обаждане на 112 в случай на произшествие (eCall)

Напълно новият 1,2-литров двигател с мека хибридна система 12V SHVS 
Новият 1,2-литров, бензинов, 3-цилиндров двигател в Swift включва множество подобрения, съчетавайки икономия на гориво и намалени емисии, с по-висок въртящ момент при ниски обороти за по-добра реакция и цялостна производителност. Той е съчетан с меката хибридна система SHVS за допълнително подобрено екологично представяне. Тя преобразува кинетичната енергия, генерирана по време на спиране, и я съхранява в литиево-йонната батерия, за да я използва за подпомагане на двигателя при ускоряване за по-висока горивна ефективност.

ALLGRIP AUTO
Характерното за автомобилите на Suzuki 4х4 познато под името ALLGRIP присъства и при новия Swift. ALLGRIP AUTO e автоматична система за задвижване на четирите колела, която се включва, когато открие загуба на сцепление на предните колела. В този случай се прехвърля въртящ момент към задните колела, осигурявайки допълнително сцепление за шофиране по заснежени пътища или други хлъзгави повърхности. 

SUZUKI CONNECT
SUZUKI CONNECT използва комуникационния модул за данни (DCM) на автомобила, за да свърже потребителите с техните автомобили в реално време, позволявайки на потребителите да се възползват от удобни функции чрез приложението за смартфон SUZUKI CONNECT. За допълнително удобство, някои функции на SUZUKI CONNECT вече са достъпни чрез 9-инчовия сензорен дисплей в новия Swift.
Основни функции:
- Известия за състоянието на автомобила 
- Локатор на паркиран автомобил
- История на шофиране
- Предупреждение за вечерен час
- Известие за сигурност
- Предупреждение за забравени светлини или отключен автомобил
- Периодична поддръжка / Известие за сервизни кампании